Back to search
Publication

Wondzorg van drukwonden bij lepra: Een onderzoek in Nepal - Deel 1

Translated Abstract

 

Inleiding: Naar schatting drie miljoen mensen hebben een blijvende beperking (bijv. gevoelsverlies) ten gevolge van lepra. Een bekende complicatie hiervan zijn voetulcera. Autonomische zenuwschade leidt tot vermindering van zweten en droogheid van handen en voeten en verhoogt het risico op ulcera. Drukwonden zijn gedefinieerd als laesies veroorzaakt door constante druk, resulterend in beschadiging van het onderliggende weefsel. Het zelfbewust zijn van de patiënt en zelfzorg zijn cruciale aspecten om ulcer vorming te minimaliseren en om wondgenezing te bevorderen.

Methoden: Jaarrapporten werden beoordeeld om een beeld te krijgen over de omvang van het ulcer probleem. Het wondzorg protocol werd gecontroleerd. Drie focusgroep discussies bestaande uit vijf tot zes lepra patiënten of zorgprofessionals werden uitgevoerd. Tien leprapatiënten werden geïnterviewd over lepra en aspecten met betrekking tot wondzorg.

Resultaten: In zes jaar tijd was een reductie van 22 dagen bij de gemiddelde tijd voor genezing bereikt. Ook werd een verlaging van 30% bij een eerste ulcer opname en bij nieuw gevormde ulcera bij bekende patiënten gezien. Daarnaast was er een afname van 39% bij gecompliceerde ulcera die aanvankelijk operatie nodig hadden. In de praktijk werd wondzorg niet opgevolgd zoals beschreven in het protocol. Participanten in de focusgroep discussies en geïnterviewde wisten de oorzaak van lepra en de oorzaak, behandeling en preventie van ulcera.

Discussie & conclusie: De reductie van tijd voor genezing kan suggereren dat ulcera kleiner waren en daarom sneller genazen. Zelfzorg lijkt erg effectief te zijn en reduceert het aantal opnames en opnameduur. Leprapatiënten hebben adequate kennis over de ziekte en over de oorzaak, behandeling en preventie van ulcera. Vroege opsporing van lepra en het gevoelsverlies zijn belangrijk in de preventie van ulceratie. Dit onderzoek identificeert gebieden waar wond-zorg en zelfzorgmanagement kan worden verbeterd.

More information

Type
Journal Article
Author
Mortel M